Koksijde, Zeedijk / 2018

Renovatie appartement LVL Koksijde

 
 
 
“Transformatie van een appartement aan de Belgische kust.”

Een appartementsgebouw gelegen op de hoek van de zeedijk en het Zouavenplein te Koksijde werd gebouwd in de brutalistische stijl van de jaren 1980, het was een vrij somber vakantieappartement met drie kleine slaapkamers. De bouwheer, een alleenstaande dame wenste een appartement voor permanent verblijf met een ruime living, open keuken, één slaapkamer en een gastenkamer, bij elke kamer moest een comfortabele badkamer worden voorzien. Uitgangspunt was de vrij beperkte vloeroppervlakte (100 m²) en het feit dat er niets mocht worden gewijzigd aan de structuur van het gebouw. De structurele muren bleven bewaard, verder werd het bestaande appartement volledig gestript. Het ontwerp was een boeiende zoektocht naar het maximaliseren van het ruimtelijke ervaring binnen de zeer beperkte vloeroppervlakte.
Het schitterende uitzicht over één van de meest indrukwekkende stranden van de Belgische kust en het zicht naar de duinen was het vertrekpunt van het concept van de leefruimte. Vanaf de inkomdeur wordt het een verrassende ruimtelijk wandeling tot aan de ruime living met een schitteren uitzicht naar het Noordzeestrand. De integratie van een monumentaal kunstwerk van Christine Deboosere in een te behouden gang, geeft een ruimtelijke meerwaarde aan deze wandeling. De inbrengen van nieuwe verlaagde plafonds met indirecte LED verlichting versterkt dit ruimtegevoel. Veel aandacht werd besteed aan de eenheid van materialen, zo zorgt een schrootjes parket in natuur eik voor ruimtelijke rust, dit wordt nog versterkt door plafond hoge deuren en lambrisering in geschuurde eik. Het zelfde materiaal vindt men terug in het barmeubel in de living. Om reden van ruimtewinst en een zoektocht naar eenheid heeft Johan Bosschem alle boekenrekken, inbouwkasten, en badkamermeubilair mede ontworpen. Veel aandacht is besteed aan de detaillering van het meubilair en de keuze van het los meubilair. De keuken vormt een geïntegreerd geheel met het meubilair van de leefruimte. Met een knipoog naar de grote ontwerpers van twintigste eeuw werd gekozen voor een ronde tafel en stoelen van Eero Saarinen en deurkrukken van Walter Gropius.
Verder werd het appartement uitgerust met permanente mechanische ventilatie, ook de technische inrichting zoals elektriciteit, domotica, sanitair en centrale verwarming werd volledige vernieuwd.
Het appartement onderging een complete transformatie, de dominantie van wit en eik zorgt voor een grote ruimtelijkheid en rust, dit sublimeert het schitterende uitzicht over strand, zee en duinen.