11-11 -2021

Stadskantoor Gent - plaatsing eerste stalen zuil van de agora 26 november 2021

Tijdens de zomermanden van 2021 werd het vroeger toegangsgebouw van het administratief centrum van Stad Gent aan het Woodrow Wilsonplein gesloopt, daardoor ontstond opnieuw een open zicht tussen het Wilsonplein en het Koning Albertpark​ zoals het was van vanaf de jaren 1958 tot en met 1990. De geest van die doorkijk wordt in het nieuwe project hersteld.

In het administratief centrum (AC gebouw) langs de Franklin Rooseveltlaan werden de verdiepingen -1, gelijkvloers, +1 en het middendeel van het gebouw volledig gestript. In het AC-gebouw start nu een grondige renovatie van al deze verdiepingen. Het ontwerp houdt rekening met de nieuwst inzichten i.v.m. energiebesparing, implementring van het ‘nieuwe werken’, het einresultaat moet vooral een feel’good gevoel geven aan de burger en aan de 1.700 medewerkers van Stad Gent die straks in het nieuwe complex gaan werken.

Ondertussen werd boven de ondergrondse parking ‘Zuid’ eveneens de ruwbouw van een nieuwe fietsenparking voor 1.100 fietsen gerealiseerd. Boven de fietsenparking komt de agora, dat is de ruime transparante ontvangsthal van het nieuwe stadskantoor. Het is de plek waar de Gentse burger wordt ontvangen en de eerste informatie krijgt in verband met de dienst die hij of zij zoekt. De agora wordt overdekt met een imposante staalstructuur die steunt op 35 slanke stalen zuilen,

Vrijdag 26 november 2021 om 11u zullen de bevoegde schepenen in bijzijn va de pers en alle geintreresserden plechtig de eerst stalen zuil van de agora plaatsen.

De ingebruikname van dit deel van de werken is gepland tegen augustus 2022, daana start de derde (en laatste) fase van de werken.Het betrect de verbindingspasserelle tussen de agora en het gebouw C (het voeger bibliotheekgebouw), De afwerking van het gevbouw met inrichting van het de stadswinkel en het call-center en afwerking van de omgevingsaanleg met de sloop van de rotonde in het gebouw C en overdekte verbinding tussen Graaf van Vlaanderenplein en het Koning Albertpark. De volledige afwerking is gepland in het voorjaar van 2023.