27 Nov 2021

Eerste kolom van de Agora van het nieuwe stadskantoor gent geplaatst

 
 
 

“Dit wordt hét duurzaam en modern stadskantoor van én voor Gentenaars. Zo zullen buurtbewoners een aantal zalen in het gebouw na de kantooruren kunnen gebruiken. Buurtcomités die hier willen vergaderen, bijvoorbeeld, zullen dat kunnen.”

De afbraak van het voormalige Administratief Centrum is achter de rug. De oude inkomhal werd gesloopt, de vliesgevel werden verwijderd en de grote beton- en staalstructuren naar beneden gehaald. Er wordt nu werk gemaakt van een groter loketgedeelte, van de back office en een grote werk- en eetplaza voor de stadsmedewerkers die er de Gentenaars van dienst zullen zijn.

De opbouw is nu dus echt van start gegaan. De ondergrondse parking kreeg al extra gewichten om scheuren te vermijden tijdens de zware werken die straks op het programma staan. De ruwbouw van de nieuwe fietsenstalling staat er ook al, de vloer van de toekomstige publiekshal is gegoten, de werken aan de trappen zijn gestart, de kolommen en de staalstructuren van de agora worden nu opgetrokken.

Het Stadskantoor wordt een duurzaam gebouw met driedubbele beglazing en stevige isolatie. Er komt een groendak op de agora en het regenwater wordt gerecupereerd, net zoals de warmte van de servers van het nieuwe datacenter. Jaarlijks komen er 170.000 bezoekers langs. Ook in digitale tijden staan zij centraal dankzij een persoonlijke en fysieke service. In het Stadskantoor komt ook een groot Gentinfopunt.

Vrijdag 26 november werd de eerste kolom van de agora geplaatst in het bijzijn van burgemeester Mathias De Clercq en schepenen Annelies Storms, Sophie Bracke en Isabelle Heyndrickx, alsook archtect Johan Bosschem (SAR architecten) en de vertegenwoordigers van Dienst facility Management van Stad Gent, van Farys (coördinator) en aannemer TM Antwerpse bouwwerken / Alfa TI.

Aanverwante links