14 Sep 2018

Stadskantoor Gent

 
 
 

“Stad Gent publiceert aanbestedingsdossier voor vernieuwd administratief centrum - Stadskantoor Gent”

De bibliotheek en het Administratief Centrum (AC) op de site Zuid ondergaan de komende jaren een ware make-over. Met de verhuis van
de huidige bibliotheek naar het nieuwe bibliotheekgebouw aan De Krook, is er ruimte vrij gekomen op de site voor het inrichten van een modern, duurzaam en toegankelijk onthaal tot de administratieve diensten van Stad Gent. In dit kader lanceerde Stad Gent einde 2015 een oproep voor de renovatie en ontsluiting van de site. Hiervoor werd een studieopdracht uitgeschreven waarvoor 6 ontwerpteams werden geselecteerd. De studieopdracht omvat de opmaak van een masterplan voor ontsluiting van de gebouwen met het Woodrow Wilsonplein, het park en de verkeersstromen alsook de herinrichting van het bibliotheekgebouw en publiekstoegankelijke delen van het AC.

In 2016 werd de studieopdracht gegund aan de tijdelijke vereniging van SAR architecten uit Destelbergen en Kraaijvanger architects uit Rotterdam. Het ontwerp van deze kandidaat kwam er als beste uit met uitgesproken, heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes en een sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken.

Kraaijvanger architects met architect partner Dirk Jan Postel is een bureau gespecialiseerd in het ontwerpen van publieke gebouwen en ruimtes waar mensen kunnen werken, leren en elkaar ontmoeten. Zij ontwierpen nieuwe stadskantoren voor Utrecht en Venlo en renoveerden het stadskantoor in ’s-Hertogenbosch. SAR architecten onder leiding van architect Johan Bosschem is vooral gekend door de realisatie van de Vives hogeschool campus Brugge waarmee ze in 2009 genomineerd werden voor de ‘WAF award’, het kantoorgebouw ‘I’ op de Middelheimcampus van Universiteit Antwerpen en tal van gebouwen voor onderwijs waaronder de nieuwe Hotelschool RHIZO te Kortrijk waarmee ze in 2013 de ‘Arch School Award’ behaalden. Het team wordt nog bijgestaan door De Klerck Enginering voor technische uitrusting, stabiliteitsstudie en EPB en Bureau De Fonseca voor de akoestiek.

De Gentse stadsadministratie krijgt een nieuw helder en open ontvangstpaviljoen. Dit is bereikbaar vanaf het Woodrow Wilsonplein via een royale trap en een buitenlift die leidt naar een nieuw verhoogd plein.
Aan de parkzijde zijn zuid-gerichte zit-trappen met zicht naar het Koning Albertpark voorzien Het vernieuwde administratief centrum zal de stedelijke dienstverlening centraliseren. De Gentse burger zal er terecht kunnen voor dienstverlening van onder andere Burgerzaken, Migratie, Wonen, Stedenbouw, Milieu, Economie, Mobiliteit, Onderwijs en Opvoeding.

Bezoekers worden er onthaald in een attractieve hal met doorzicht naar park en plein. Alle publieksruimtes bevinden zich op het gelijkvloers voor een optimale toegankelijkheid. Onder de inkomhal, vlakbij de ingang, is een grote fietsenstalling voor bezoekers en personeel voorzien.

SAR architecten en Kraaijvanger werkten zo juist het definitief ontwerp af, de aanbesteding is gepland eind oktober 2018. De opening van het vernieuwde stadskantoor is gepland tegen de zomer 2021.

Aanverwante links